subota, 13. studenoga 2010.

Jesen u Parizu

Već se tjedan dana borim s ovim postom. Napisati ga ili ne napisati... Hoću li moći sve opisati u jednom dahu ili ću se boriti tjednima... No, ipak, eto me tu sam i ne odustajem! Što bude, bit će...

Pa krenimo redom kako su se stvari i razvijale. Kao prvo valja spomenuti da nakon entuzijastičnog posta iz Pariza, o maštanju, o tome da sam prava maherica kad se radi o spremanju na put, da sam svjetski putnik, da sam bli, bla, već kod odlaska u krevet shvatila da se zapravo ne znam spremati za put i da sam zaboravila najbitniju stvar na svijetu... To je kutijica za leće u koju bi pohranila svoje oči koje mi u ovom gradu trebaju. Naime, s dioptrijom koju imam je nemoguće hodati bez leća po Parizu, k tome, obzirom na moje očno stanje, nemoguće je naći prave leće za mene bilo gdje u svijetu (osim kod mojeg optičara, naravno). Nakon prvog živčanog sloma jer nema mjesta gdje mogu kupiti kutijicu za leće u ponoć, odlučila sam se za najgadniju moguću varijantu za moje oči, (usput proklinjući svoje riječi, tintom napisane na blogu nekoliko trenutaka ranije), i uzela neku plastičnu čašu u koju sam stavila samo svoju desnu leću i molila Boga da izdrži do sutra u svojoj omiljenoj tekućini za leće... Baš se znam spremiti za put! Prava sam!
No, idemo dalje....
Putovanje je obećavalo bez obzira na to što sam zaboravila i kišobran, škarice za nokte, kapu za glavu i toplu odjeću (okej, priznajem i to sam sve zaboravila!). Putovanje je obećavalo i kad smo vidjeli da u kvartu gdje smo bili smješteni nema normalnog kafića za kavu, restorana ili kakvog drugog sadržaja za nas turiste. Obećavalo je i kad sam drugi dan vidjela svoju dragu prijateljicu i provela s njom predivan jesenski dan u Parizu, na nekoliko fantastičnih mjesta za kavu (gdje smo kavu i pile) i vidjela da ovaj grad ima stvarno puno toga za dati, a prije svega ima masu kul mjesta za žensko čavrljanje (i naravno bračno čavrljanje - pišem i to u slučaju da muž virne na blog :)
No, prestalo je obećavati kad smo shvatili da će kiša neprestano padati, da je nevjerojatno skupo, da i najbolja mjesta za kavu nemaju uvijek najbolju kavu i kad su nas premjestili u sobu koja nije imala grijanje, a bome ni Interneta... (ne znam što mi je gore palo, iskreno)
Što imam za reći onda, nakon mini katastrofe? Zašto uopće napisati nešto? Možda zato što sam danas svečano odlučila da ću prestati pisati (samo još ovo da napišem) i govoriti kako mi/nam je bilo katastrofa u Parizu jer me/nas ljudi gledaju čudno, a i treba ipak dati mjesta onim lijepim i dragim trenucima koje smo tamo imali ... bilo ih je svakako.


Pariz je na svom mjestu, nije nigdje otišao, ostao je i dalje ogroman i lijep pa čak i kad je kiša. Jesen je u Parizu puna boja, kuhanog vina i kestenja. Izlozi su i dalje prekrasno uređeni, nego bilo gdje u svijetu, a i dalje svi dobri komadi odjeće drže ogromnu cijenu. Kava je u prosjeku 3 eura. Čaj 7 eura. Nose se ogromni vuneni šalovi. U modi su i dalje Chanelove torbice. Macaronsi su fantastični!

Inače, kad smo kod macaronsa, apsolutni broj jedan svih mojih mjesta za kavu u Parizu je Ladurée gdje su zadnji primjerci francuske gospode, pokoji turist, odlični i uljudni konobari, prekrasno uređen interijer, priča koja stoji iza kafića, macaronsi i vrlo dobra kava. Uz sve to jedan muž i jedna prijateljica kao najbolje moguće društvo i planiranje svih novih aktivnosti u Parizu.

Ladurée, i to na ulici Royal, obećava odlično provedeno vrijeme...


Broj komentara: 14:

  1. Кафе на картинке - чудо! по-французски милое)

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga moja..sve u svemu ako je bilo i lijepih trenutaka nemaš onda što jadikovati.. Uostalom, sljedeći put znati ćete sve što se ne smije dogoditi, zaboraviti i ne posjetiti, tako da će biti savršeno! Najviše ti zavidim na ovim originalnim macaronsima;)..PUSA

    OdgovoriIzbriši
  3. @Gri - и это не всё... поэтому и люблю Париж, всё так милое, совсем по другому.
    @Lady - znam, zato sam i prestala (kako sam i obećala u postu)... Pariz će me pričekati ipak malo, treba ga se zaželjeti... (ne sumnjam da neću :) Ja sam u malo vremena bila nekoliko puta i očekivanja su sve veća. Čovjek katkad bude prezasićen pa kad se i o putovanjima radi.
    Macaronsi su pravo otkriće. Čak su na aerodromu postavili Laudree štand s macaronsima, ali su nesnosno skupi (7,9 eura 4 komada, UF)

    OdgovoriIzbriši
  4. ah laudree ::))
    a osim toga, juche su na FBu iskochila dva Pariz albuma. sunchana, dodushe.
    kliktala sam, uzdisala, uzivala. od najobichije paul pekare, do onog savrshenog restorana as seen in season IV sex and the city, sa Phillipe Starck stolicima...
    elem da, vec imam i uvod i razradu i zakljuchak. samo da se msje Pariz i ja sretnemo. Bice to afera za pamcenje :D
    p.s. ne brini, i ja sve zaboravim. osim kreditne kartice. mada sam jednom zaboravila da je produzim. mada nema nichega shto wester uninon nece reshiti ::))

    OdgovoriIzbriši
  5. @Jelena - zbilja ti želim jedan Pariz! Podhitno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ma ne kukaj, uopće ti nije bilo loše! :)) Bit će bolje drugi put! Sad kad si ovdje popisala sve što si zaboravila, bit će dovoljno da škicneš i imaš podsjetnik, hehe. A macaronsi izgledaju neodoljivo! Pusa

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne želim previše kukati, no svejedno vučem prehladu iz Pariza koju sam zaradila u hladnom hostelu... stalni podsjetnik na zimu i kišu :)
    Bit će bolje... sad samo mislim na lijepe stvari :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš mi je drago što sam svoju listu blogova koje pratim ojačala za još jedan, tj. tvoje društvo i tvoja putovanja. Možemo na "ti", je'l da? Zasad sam pročitala samo ovaj zadnji post, ali budem ja sve prošla. Zaista sam uživala u čitanju i gledanju :)) Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Sandra, hvala ti što si se pridružila... još ćemo neko vrijeme biti u Parizu, a onda svi zajedno negdje u hladnije krajeve :)
    I ja krećem u istraživanje tvog bloga, koji sam već nekoliko puta i škicnula. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Evo mene opet. Samo da javim da te na mojem blogu čeka posebna nagrada :)) Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  11. It hapens! :) Ali ..... na kraju držim da su i pehovi nekako podnošljivi u Parizu ;))

    OdgovoriIzbriši
  12. @Sandra Z - preuzimam ju već ovaj vikend (tek sad primjetih!), malo sam još zelena po pitanju bloga, fejs mi je pak specijalnost ;)... čim ulovim vremena, uzimam ju objeručke!
    @Tadeja - istina, ali nekad zna biti svega malo, malo ipak previše. No, odlučila sam, zaboravljam na loše pa dokle ide...

    OdgovoriIzbriši
  13. jako ljubomorna. ;)

    http://soffisinglesstyle.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  14. već vidim i tebe uskoro kako pišeš o Parizu... ajde, ajde, doći će to vrijeme :)

    OdgovoriIzbriši