ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.

Bird's Nest i China World Tower

Peking arhitekturno nudi mnogo, od hutonga do zgrada s nekoliko desetaka katova, od palača s lijepim krovovima do stanova s kreltkama. Kako je u mom društvu na putovanju bio moj dragi prijatelj, po struci arhitekt, imala sam priliku ubaciti u svoj plan još i neke zgrade i mjesta po njegovoj preporuci. Nisam mnogo znala o nekim arhitektima, građevinama, no, bilo mi je neizmjerno drago saznati.
I znate što? To mi je ulješalo sliku grada...

U sljedećih nekoliko postova ću vas polagano voditi po Pekingu kroz građevine. One su ipak ostavile najveći dojam...
Bird's Nest, 鸟巢 Niǎocháo (arhitekti Herzog i de Meuron)

Birs's Nest u brojevima: 
  • 2003. započela gradnja
  • 17000 radnika radilo na izgradnji i podizanju stadiona
  • The Times je objavio da je 10 radnika poginulo pri izgradnji (iako je Kineska vlada zanijekala takvu informaciju)
  • korišteno 110 000 tona čelika iz Kine
  • kapacitet od 80 000 mjesta u gledalištu
  • najudaljenije mjesto od terena je 140 m
  • 28.6. 2008. službeno otvoren 

Travel tips  - doći krajem dana, za lijepog vremena. Od metro stanice Olympic Park (Linija 8) treba dobrih pola sata pješke do ulaza u Olympic Green. No, putem možete uloviti sjajne fotografije. Isplati se :)

Ja i Bird's Nest - nakon cjelodnevnog tumaranja gradom, dobre kave, ceremonije čaja, šopinga i pljačke, ovo je mjesto gdje sam se osjećala da dišem. Nebo se plavilo, začudo, a promet i gužva su ostali na vratima ovog Olimpijskog centra. 


China World Tower (neboder potpisuju Skidmore, Owings and Merrill)

Najviša je zgrada u Pekingu, visine 330 m, s 81 katom. Sagrađena je 2010. godine, nakon 5 godina gradnje. U neboderu se nalaze uredi, šoping centar, Shangri-La Hotel te restoran Atmosphere i vidikovac na zadnja dva kata. Trenutno je najviša zgrada u Pekingu, dok u Kini među ostalim neboderima zauzima tek 17 mjesto. 

Travel tips  - sići na metro stanici Guómào (Linija 10) - kratkom šetnjom se stiže do nebodera. Ukomponirati s kupovinom na Silk Marketu. Kava/pivo/klopa u restoranu Atmosphere - obavezna!

Ja i Toranj - u odličnom društvu, opijeni gradom i njegovim mogućnostima, bojažljivo ulazimo u lift, za nekoliko sekundi izlazimo iz njega i nalazimo se na 80 katu, u predivnom restoranu s pogledom na grad. Bila je noć, no, nije smetalo. 
Neprikladna odjeća i frizura nisu nikome naštetile.
Atmosfera je idealno ime za ovo mjesto.
Pivo 58 juana, salata od pekinške patke 90 juana (1juan = cca 1 kuna). Moguće je samo prošetati restoranom bez ikakve narudžbe. Osobno bih preporučila da odriješite kesu ionako neće puno potrošiti u ovom gradu.
To be continued...

1 komentar:

  1. ajme, izgleda impresivno. Ovaj Bird's Nest sad dobila u nekom PP kad se gradio, i bilo je impresivno:) mogu vjerovati da je još bolje uživo.

    OdgovoriIzbriši