nedjelja, 10. lipnja 2012.

Moskva - savjeti


Kad putujem uvijek mi je važno naći neke insajderske informacije o nekom gradu kako bi moj boravak bio što bolji i upečatljiviji. Bilo bi idealno kad bi iste dobila od "insajdera", no, nažalost, ne poznajem uvijek te "insajdere". Često proboravim danima na internetu ne bi li našla sve što me interesira o gradu i tako se dobro pripremila za odlazak, a ponekad jednostavno, otputujem bez plana, cilja i super se provedem. Također, u neke gradove odem i po nekoliko puta te postanem pravi insajder iako dolazim jednom godišnje. I ponosna sam si. Jednom sam si tako bila ponosna kad sam nakon dosta votki i piva s prijateljima i mužem našla put do hotela putem kojim nikad nisam prolazila oko 2 u noći u Moskvi. Bila sam sigurna da ćemo doći do hotela, ako krenemo "ovom ulicom ravno, pa lijevo, nakon dvije ulice desno, opet ravno..." i došli smo. Svi su me s divljenjem gledali, a onda smo opet kupili neke pive na kiosku i sutradan izašli iz hotela tek u podne.
Inače, kad smo opet kod Moskve, nekako bih voljela da me svi pitaju za savjet kad onamo odlaze. Meni je Moskva...onak... ko drugi Zagreb (to se ja preseravam u ovoj rečenici), no, da ne lažem, zbilja znam dati dobre savjete kad se o putovanju u Moskvu radi. Krenimo redom:

1. U Moskvi vas vrlo vjerojatno neće prebiti ili vam, nedajbože, nešto gore napraviti.
2. U Moskvi nije opasno.
3. U Moskvi nije opasno.

Da se razumijemo, 2 i 3 je namjerno napisano dva puta jer me to svi pitaju svaki put kad idem onamo. Nije ništa opasnije nego da odete, na primjer, u Pariz. Naravno, ako se noću šećete sami po sumnjivim dijelovima grada, nije isključeno da će vas netko mlatnuti po tikvi, ali to je isto tako moguće kao i da vas netko ne mlatne.

4. Moskva je skupa, no ne toliko da si ne možete priuštiti odlazak u taj grad.
Ako ste turist često prođete skupo. Muzeji, kina, kazališta... sve je skupo, u Moskvi, u Europi, svugdje... jedino su u Londonu muzeji besplatni. No, uvijek možete šetati, kupovati neke salame u dućanu i vodu i sjediti na livadi. Doduše tih livada u Moskvi u centru ima malo i mogao bi vas netko izvući za uši da se negdje oko Kremlja sjednete na neku zelenu površinu. Moja preporuka... otiđite izvan centra i uživajte.

Kako bi ovaj post, stvarno pomogao nekim namjernim putnicima u Moskvu, donosim savjete koje sam slala prijateljici za njezinog prijatelja... Mislim da su dobri, a oni neki putnici kad ih isprobaju će mi, nadam se, javiti jesu li uistinu takvi:

Što vidjeti u Moskvi:
Crveni trg i sve na Crvenom trgu - GUM , najskuplja robna kuća u Moskvi i Hram Vasilija Blaženog (izvana)
Crveni trg zimi
Hram Krista Spasitelja - izvana i iznutra - u blizini je most preko rijeke Moskve s kojeg se pruža pogled na Kremlj - super za fotkanje
Hram Krista Spasitelja - "detalj"
Odlazak u Kremlj u Oružejnuju palatu - ekstra se plaća, u posebno se vrijeme ulazi, no mjesto vrijedi posjetiti jer je tamo skupljeno blago ruskih porodica (između ostalog) - p.s. uzeti sunčane naočale da ne oslijepite od tolikog blještavila.
Pogled na Kremlj
Odlazak u kafić-restoran Margarita na rusku večeru i rusku glazbu (sviraju studenti muzičke akademije) - turisti uglavnom ne znaju za to mjesto, klopa je super, kao i atmosfera. Radi do 23h i nije loše doći ranije radi mjesta ili nazvati za rezervaciju.

Caricino - mjesto gdje se nalazi dvorac iz 18. st. i prekrasan park. Ulaz u park je slobodan, a ulaznica za dvorac se plaća oko 30 kn.
Zimska idila u Caricinom
Šetnja po Arbatu – hrpa restorana, suvenirnica, kafića, drukčije od cijele Moskve.

Kupnju suvenira najbolje obaviti u Izmajlovskom Kremlju - metro stanica Partizanskaja - i to subotom! Naime, tamo je moguće kupiti "babuške", šubare, ruske suvenire, filmove, glazbu, samovar te otići u muzej votke koji je fora i ima simpatičnu gostionicu, gdje ako poželite, možete ostaviti dušu na šanku. Ja nisam!

Jedan od mojih dražih muzeja je muzej Majakovskog – potpuno drukčije.
Unutrašnjost muzeja Majakovskog
Rusko slikarstvo u Tretjakovskoj galeriji.

Predivan fensi-šmensi restoran – Kafe Puškin (na metrou Puškinskaja).Nije baš jeftin, ali je lijep doživlaj i hrana je vrhunska. Meni je trebalo 8 godina da skupim hrabrosti i odriješim kesu u tom restaču, no, nije bilo taaako strašno. U krajnjem slučaju možete popiti kavu i pojesti palačinke.
Kafe Puškin - jedna od dvorana
Jeftinije klopanje u lancu restorana – Mu-mu - imate ih zaista na svakom uglu

Vidikovac kod Lomonosova (sveučilišta) - s njega se vidi "cijela Moskva" (cijela pod navodnicima jer je to uistinu nemoguće koliko je to oooogroman grad). Preporuka: kad iziđete iz metroa, uzmite taksi jer ima šetnje i do 40 min, a ako se slikate putem, trebat će vam dobrih sat i pol dva do tamo. Nije problem, no, ako je zima ili nedajbože ogladnite... sjetite me se :D

Novodjevičji manastir – mjesto koje izgleda kao iz bajke, no još je interesantnije groblje iza manastira gdje su pokopane velike face kao pjesnici, pisci i npr. Boris Jeljcin
Pogled sa strane jezera na Novodjevičji manastir
Gorki park gdje se nalaze zaboravljeni spomenici i spomenici koji su trebali biti uklonjeni s nekih mjesta u Moskvi zbog tadašnje vlasti

Linkovi su često na ruske stranice jer nemaju prijevode, ako zatreba pomoć, tu sam :)

TURISTIČKE PATKE (molim da se ne naljute oni koji misle suprotno od onoga što ja napišem. Naravno sve je stvar ukusa, no, da mi je netko rekao za ove neke stvari u Moskvi, koje vam ja pišem, bila bih zahvalna :)


  • Hram Vasilija Blaženog iznutra – skupa karta, jedna soba za vidjeti. Razočaranje golemo, nakon sat vremena čekanja da uopće uđem unutra i izađem za 5 min
  • Mauzolej Lenjina – čekanje u redu i po nekoliko sati za Lenjina koji je „moguće“ i voštana figura (kako se priča)
  • Suveniri oko Crvenog trga – preskupi
  • Ekskurzije na koje vode Rusi, preskupe i rijetko tko zna engleski koji se razumije
  • Kupnja karata za kazališta izvan kioska gdje se inače kupuju karte. Naime, moguće je da netko proda kartu na kojoj već netko sjedi ili mjesto rezervirano
  • Vodka Beluga – najskuplja i najbolja ruska vodka – mi nećemo skužiti razliku ako uzmemo i Russkij Standard
  • Šoping u GUMU (robna kuća na Crvenom trgu) – u Moskvu se ne ide u šoping jer je sve duplo skuplje
  • KAVA – Moskovljani imaju najgoru kavu na svijetu. Preporuka za kavu u GUMU u kafiću Illy na 1. katu ili lanac kafića Koffein (Kofje hauz i Šokoladnica imaju užasnu kavu)


Illy u GUM-u

Broj komentara: 26:

  1. Odlične preporuke. Bila sam davno u Moskvi, tako davno da je GUM prodavao samu gumenu robu i sve se računalo na drvena računala (ona s kuglicama). Slažem se da je svaki grad opasan i besopasan na svoj način. Pomalo sam naivna jer ne vjerujem da će mi se, u pristojno vrijeme, bilo gdje nešto dogoditi. Puno sam proputovala i vidjela baš zato. Pa i Zagreb je opasan (sjetimo se Luke). Ako mi sin odluči otići do Moskve, svakako ću mu dati da ovo pročita.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala, žao mi je što nisam vidjela "tadašnju" Moskvu. Moja prva Moskva je iz 2003., no stvari su već tada dosta dobro funkcionirale, a i mreža za mobitel je radila :)

      Izbriši
  2. Krasne fotke, i hvala na ovakvim "poučnim"postovima !

    OdgovoriIzbriši
  3. Vjerujem da me put nece nanijeti u Moskvu, ali sam uzivala u postu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Želim ti da te put nanese u Moskvu, ali zaista :)

      Izbriši
  4. Nikad nisam bila luda od želje da posjetim Moskvu, međutim nakon ovog lijepog posta bih stvarno voljela vidjeti u živo sve ove krasne lokacije sa fotografija!

    OdgovoriIzbriši
  5. muzej majakovski mi je sad na palces to see before you die listi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Oooo, maštam o Moskvi, baš. Više prerasta u planiranje...
    Cenim što si podelila svoju rusku priču, meni jako koristi, hvala.

    OdgovoriIzbriši
  7. Super post, mislim da su ovakve informacije uvijek najbolje jer realno je realno. I ono dobro i ono loše :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Moskva je divna i volela bih da otputujem tamo :) Roditelji su mi bili,kada sam ja bila mala,i uvek su mi pricali o njenim lepotama :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam postove o putovanjima, predstavljanju destinacija.
    Sad nakon ovog tvog posta, poželim otići tamo.
    Fotke su ti predivne, i ako prije nisam željela otići u Moskvu, sad definitivno želim :)

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, fotke su mi uvijek bitne... fotkam dok ne uspije ono što sam zamislila :)

      Izbriši
  10. Tako sam srećna što te nađoh:):) Pišeš baš po mojoj meri:)
    Prošvrljala sam se kroz postove, obožavam!!!
    Jako se radujem novim postovima:)
    Uživaj!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Baš je lijepo čuti takvo nešto, odmah mi se lice ozarilo...

      Izbriši
  11. Zbilja pregrst divnih savjeta!! Svakako moram otici tamo, velika zelja!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Hej, Lady Who Knowes What and Where, bila sam u Mu Mu, Tretjakovskoj,Domu Bulgakova, čak i na predstavi Majstor i Margarita. Jao, blago ti se za Caricino, to mi je u planu, ali je tako hladno i daleko, moram još razmisliti. Kada budeš ponovno išla odi na kavu (stavrno, pravi macchiato) na vrh Nikoljske ulice pored Metro Lubjanke u Cup&Cakes, isto malo skupo jer je goli centar, ali to je ugodno i ukusno.
    Hvala ti, sjećam se kada sam prvi puta ovo čitala, sve mi je bilo 10 puta veće nege sad, sad mi je normalno veliko, ogromno ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Jaaaao post je savrsen!
    Ja i muz za 20-ak dana idemo za Moskvu da proslavimo 1/2 godine braka :)
    Horel smo rezervisali u Arbat ulici :)
    Bilo bi super ako imas jos kakav savjet :)
    Pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pokušala sam što detaljnije napisati, ali ako vas bilo što interesira, stvarno pitajte! Predivan odabir za godišnjicu!
      Arbat toliko toga nudi! Uživajte!

      Izbriši
  14. Super post...planiram otići u Moskvu na malo duže,tako da mi je ovo pomoglo dosta, bar znam gdje ću na kavu...:)))

    OdgovoriIzbriši
  15. Caricino, Izmajilovski, kozmonautski muzej... Šora me opako, a tvoje rečenice me ne hlade... O ne...

    OdgovoriIzbriši
  16. ah sve se slazem, samo imam jos jedno da dodam - najlepsi i besplatni muzeji na svetu su u Washington DC-ju:)

    OdgovoriIzbriši
  17. super, hvala na postu i odličnim informacijama vezanim za muzeje i kavu :) uskoro putujem u Moskvu, zanima koliko koštaju karte metroa? mogu li se kupiti dnevne ili višednevne karte? koje su npr. cijene hostela?

    OdgovoriIzbriši
  18. Veceras putujem u Moskvu i mnogo sam ti zahvalna na ovim informacijama! Verujem da ce biti od velike pomoci. Ostajem 10 dana i brine me jedino da ce to biti malo da vidim sve sto Moskva nudi!
    Hvala puno...bas korisni savet !Sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sretan put i lijep provod!javite kako je bilo :)

      Izbriši