subota, 18. prosinca 2010.

Hrvatske kavice...

O poslu neću. Dosadna sam i sebi i svima oko sebe. Žaliti se  - nema smisla. Izbor je moj i nisam loše izabrala. Dapače, uživam 15 sati na svom poslu ;)
No, i kad radim i kad sam pod stresom, ja kao prava građanka ove zemlje nalazim vremena za kavu (tako se u nas mjeri hrvatstvo). Ostavljam posao na sat-dva i odem na kavu. Naravno da znam da je to prednost privatnog biznisa i tog se uvijek sjetim kad se u 14h izgubim s posla :) Zbunjuje me jedino što uvijek nalazim prepune kafiće.

Jesu li svi u Hrvatskoj poduzetnici? Ili jednostavno imaju dobre šefove?!

Ovih zadnjih nekoliko tjedana sam našla vremena za kave koje nisu virtualne (ispričavam se svima :) i vidjela neke drage ljude, između ostalih i svog muža kojeg nekoliko puta dnevno sretnem i kod kuće, a bome i na poslu. Nema mi ništa draže nego nazvati ga i pozvati na kavu i malo ga odvući od posla pod isprikom da ćemo raditi ili još bolje, imati sastanak. U birtiji. Kao i mnogi Hrvati. Sreća je da je on veliki kavopija i da mi nekad popusti. (hvala ti, hvala ;)))

Odvukla sam ga tako jednog kišnog dana u kafić koji je obećavao. U Parizu. Znao je da sam provjerila na nekim listama na Internetu i da je sigurno među boljim kafićima. Pripremila sam se čak i na moguću kavu od 7 eura. Pa hajde.. već smo tjedan dana u Parizu, ako smo mislili štedjeti nismo trebali niti doći. Ma, da ne ispadne ovo snobovski, ja jesam za svaki vid štednje, no kad je vani oko nule, pada kiša, puše vjetar.... idem i u minus ako treba, a i kava ne može baš toliko skupo koštati da je ne možete platiti...

Kafić Angelina (nema veze s A. Jolie - priznajte da ste pomislili) se nalazi u ulici 226 rue de Rivoli. Zgodan dio grada gdje su i mnogi dućani sa suvenirima, ali i neki dizajnerski - uglavnom dobra šoping ulica. Izvana je kafić izgledao više kao hotel i nismo zaista ništa očekivali, no ulaskom unutra, bili smo iznenenađeni veličinom, ambijentom, ali i sastavom ljudi unutra. Previše turista, a opet, što smo mogli očekivati kad smo ga našli na svim sajtovima za turiste...


Naručili smo dvije kavice, croissant i  macaronse. Cijena prava sitnica. Doživljaj - osrednji. Naime, kava je bila tanka, jedan od lošijih croissanta u Parizu - što je gotovo nemoguće, glazba je u jednom trenutku prestala svirati i nitko od zaposlenih nije primjetio, u wc-u nemaju toplu vodu i perete ruke s nevjerojatno hladnom vodom, konobari su prilično rezerirani, nose sa stole kad god im se pruži prilika, očekujete da će i vas uskoro iznijeti van i reći: Gospodo, Vaše vrijeme u ovom kafiću je isteklo. Potražite novi. Izvolite račun.  Hvala.
Iskreno, već polako puno očekujem od nekih mjesta. Ne možete imati takav ogroman kafić i tradiciju, fine slastice, reputaciju i hladnu vodu u wc-u. Mislite da pretjerujem? Možda, ali kad vam sve to lijepo zapakiraju u račun od tridesetak eura , a znate da je to i za Paris previše, malo se zamislite...   

Pišem o Angelini da vam prenesem naše, ne baš dobro iskustvo,  i da dam savjet turistima koji će nekad otići u Pariz, naći ovo mjesto i u vodičima i na Internetu pod "MUST VISIT"...a pišem i zato, da kažem, da je katkad, ipak, svejedno gdje ste... ukoliko su kraj vas ljudi s kojima želite biti...

Broj komentara: 18:

  1. Tako je dušo... na sljedeću kavu pozovi mene :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Francuzi su to, nisu Nemci... Pozdrav iz Hermanije.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dakle, na prvoj fotografiji prepoznajem "Onaj" kafić u Dežmanovoj kamo najradije svratim u zimska jutra netom po otvaranju, i započnem dan cappuccinom sa srcem na pjeni....ima jošjedno mjesto u našem gradu gdje volim piti kavu, koja i nije baš jako dobra ali je servirana u antiknim Rosenthal šalicama, u prekrasnom ambijentu....U velikim turističkim gradovima nije sve tako bajno, pa kave i kolači često pokvare dojam, a baš nam je tamo naročito stalo do toga da nam bude lijepo, romantično i bez pogreške :).

    OdgovoriIzbriši
  4. ja kao da imam shesto chulo za te sajtove, nekako uvek provalim jel dobar ili nije, chak ako i ima dobre ocene
    nemam pojma. valjda sam se rodila sa radar antenom za dobre kafice
    (a koliko ih obilazim, bice da se i jesam rodila u nekom)
    a shto se posla tiche, ja sam uvek nalazila neki dobar izgovor da se na kratko izgubim
    buduci da sam se u ofis vracala 100 puta produktivnija i sa milion ideja
    prashtalo mi se :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sa mog nedavnog boravka u Buenos Airesu, najbolju sam kafu imao u francuskom restoranu?
    Generalno, nisam naisao na neki standard, espresso im nije nista narocito, zavisi od kafica i pretpostavaljam, bariste.
    Bez obzira, ritual ispijanja kafe je priceless...:)

    pozdrav sa obale pacificke

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala ti na preporuci..
    moj savršeni kafić bi bio nekakav intiman, u kojemu me stari čića sa sijedom kosom već jako dobro pozna da me niti ne pita što želim, u kutku maleni separe, svijeća i ugodna glazba..eh romantike hehe!!
    PUSA!

    OdgovoriIzbriši
  7. ah, da +. ne može gore od loše kave, a još ako ti ju masno naplate, i to s wc-om...takvo nešto ne bi si smjeli dopustiti
    ps. čeka te nagrada kod mene na blogu :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Onomu što je dobro najbolja su reklama zadovoljni gosti koji se uvijek vrate i preporuče ga drugima, a Angelina je sama kriva što ti nisi jedan od tih gostiju... :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Da, čovjek na takvom jednom mjestu očekuje sve na nivou!,a oni to još uredno dobro i naplate! ..ja nisam nikad bila u Parizu, ali već neko vrijeme nagovaram muža, o.k...pamtim, Angelina! Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  10. @justwoman - znaš da i hoću
    @Sretno vrijeme - da to je onaj kafić, pomalo je postao pomodan i bučan, ali i dalje volim svratiti tamo na kavu ili rano, rano ili oko 17/18h... no, sad je već stalno gužva... Nije li ovaj drugi koji si spomenula kod Kamenitih vrata?
    @Jelena - zovem te sljedeći put za savjet, da znaš!

    OdgovoriIzbriši
  11. @sretno dijete - dobra kavauvelike ovisi o onome tko ju spravlja, ali ima još niz stvari koje se moraju poklopiti, zato je užitak još veći ako netko to uspije ujediniti
    @astrid - hvala za nagradu! čim ulovim vremena bacam se na prihvaćanje iste :)
    @Lilly - točno tako!
    @Nada - želim ti jedan Pariz i da... pamti- Angelina :)

    OdgovoriIzbriši
  12. I losa kafa u dobrom drustvu prijatan ukus ima. Jao, jesam ovo divno rekao, cak bi mi i Grunf pozavidio:).
    Primjetio sam da se kod tebe zene skupljaju, rekoh sebi, kud ces bolje, prikljuci se okruglom stolu virtualnom , uzivaj u kafi i opustenom razgovoru.
    Za sve ostalo postoji VisaCard...

    OdgovoriIzbriši
  13. Нашла кафе в Загребе. Даже 2, которые 100 % мои))) Вообще, не понимаю, как могло случится, что живя так долго здесь, первый раз побывала в них совсем недавно. Первое - КК (вроде так, все красиво и можно читать старые газетные вырезки со стен:) Второе - Грич (опять не уверена в названии)), хотя ни кофе, ни чай попробовать там не случилось)))) Вот, только не знаю, хорош ли мой выбор?

    OdgovoriIzbriši
  14. @sretno dijete - neka si ti došao :)
    @ Gri - знаю где находится К&К кафе. Когда я училась на факе, это было моё любимое место где я подготовила несколько экзаменов и прочитала много, много книг... Владелец кафе известный хорватский писатель.
    На первом этаже-галерее мой любимый стол...
    Грич? Не знаю... покажешь?

    OdgovoriIzbriši
  15. Uh, koliko si u pravu za francusku kafu. Moje omiljeno mesto u Parizu je Cafe Gallery u rue de Provence, da me pitaš zašto, pojma nemam. Kafa je skupa i srednje žalosna, a na terasi kafića sediš stišnjena kao haringa sa ostalim gostima i ne čuješ ni svoje misli od drugih razgovora.
    Najskuplju kafu sam platila u Kanu, ispred hotela Martinez, mestu, koje mi se učinilo pogodnim za popiti kafu i platiti karticom, nisam imala keš. Kada je stigao račun za dve kafe i gaziranu, toliko smo se smejali od muke i govorili "ovce i jesu da se šišaju".

    Prodavačice su tačno takve kakve kažeš. Dovoljno je kada te pitaju šta želiš da izgovoriš "hvala, želim da po...", kod "gledam" su se već okrenule na peti i otišle.

    OdgovoriIzbriši
  16. Uživala sam opet u jednom od tvojih fenomenalnih postova i vjerno prenesenim crticama iz života. Žao mi je što Angelina baš nije opravdala mjesto i cijenu, ali to je dio "škole" i stjecanja iskustava. Hvala što nam prenosiš i njih. Lijep pozdrav :))

    OdgovoriIzbriši
  17. Divan blog.Pratim te.Ja nisam imala losa iskustva u angelini..mada ima mnogo boljih mesta,istina je..:)
    bonjourjr.blogspot

    OdgovoriIzbriši
  18. @Bonjour - hvala ti ;) Od Angeline sam puno očekivala i to je bila greška u startu. No, pamtim divan razgovor s mužem s tog mjesta... tako da i nije sve crno :)

    OdgovoriIzbriši